Groente uit een potje, maar dan lekker!

Mijn moeder heeft ooit groente leren inmaken omdat zij anders niets te eten hadden in de winter. Ze heeft mij op jonge leeftijd leren koken en ook leren inmaken. Als kind vond ik het niets aan maar later heb ik er veel aan gehad en ben dankbaar dat ik alle authentieke gerechten heb leren koken.

Nog steeds maak ik groente in, gewooon omdat ik het lekker vind maar stiekem ook omdat ik er veel van kan snoepen want het bevat niet zoveel calorieen. Hieronder vind je het recept van de “tursu” die ik heb gemaakt.

De herfst is een ideaal seizoen om groente in te maken, de overgang van de zomer naar winter is een mooie tijd, we zijn vaker binnen en we maken het binnen alweer veel gezelliger.

Kruiden zoals tijm en oregano staan in de zomer buiten maar in de herfst haal ik ze binnen. Als ik er veel van heb droog ik de kruiden om ze langer te kunnen bewaren.
groente-inmaken-3

Walnoten uit mijn eigen tuin, ik ben er dol op! Ze staan sfeervol in de kamer en zijn heerlijk om te eten bij een goed glas wijn, of gewoon omdat ze lekker en gezond zijn.
groente-inmaken-1

 

Ingemaakte groente is lekker uit het vuistje maar ook heerlijk bij droge gerechten zoals rijst, bulgur enz.
Groente inmaken.jpg

Er zijn veel manieren om groente (en fruit) in te maken maar ik geef jullie het recept van mijn moeder, authentiek en nooit gewijzigd:

1 liter water
1 theeglas azijn
2,5 eetlepel zeezout
Meng dit door elkaar totdat het zout goed opgelost is.

Maak een mix van groente schoon en snij dit in blokjes,  zorg alleen dat je harde groente zoals wortelen eerst een paar minuten kookt.

Zorg dat je glazen pot goed schoon is, vul het met de groente mix, giet het water met azijn erbij en zet het een week donker en droog weg.
groente-inmaken-2

Na een week, smullen maar!
Smaakvolle groet

Selma Duinkerken

Wat vond je van dit artikel? je reactie is waardevol.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s